Direktlänk till inlägg 23 mars 2008

Stoppa mediernas religiösa propaganda

Av Michael - 23 mars 2008 11:08

Kan inte annat än hålla med Ulla Johansson i hennes krönika om att det i media bedrivs kristen propaganda så till den milda grad att det nästan får ett löjets skimmer över sig. Vi som inte tro och som heller inte betalar pengar till kyrkan ska tvingas höra dessa sagor basuneras ut oemotsagda i radio, tv och tidningar. Det är dags att tona ner detta och låta kyrkor och andra religiösa samfund sköta sin reklam på annat håll. Kyrka och stat är separerade sen ett antal år tillbaka och ska så förbli.

Att höra en människa sitta och mässa över att "jag mötte gud och hela mitt liv blev förändrat" får mig att tänka i dessa banor. Skulle det vara lika uppskattat i media om samma människa satt och sa "Jag mötte en (fe, tomte, vette, trollpacka) i skogen och hela mitt liv blev förändrat" Sure not, att bli kallad knasboll vore väl det lindrigaste i det fallet.

Nej stopp för all reklam för kyrkan i statliga medier tack.


Läs även andra bloggares åsikter om religiöst, ulla, medier, religion

 
 
Ingen bild

anarkobolsjeviken

23 mars 2008 12:44

Ulla har väl ändå inte helt rätt? En fältpräst kan säkert göra mycket gott, precis som en imam i samma situation skulle kunna göra mycket gott. Präster i Svenska kyrkan arbetar idag mest med att sörja för våra döda, eller fira våra barn och våra kärlekar. Begravning, dop och bröllop. Att ha med någon som arbetat med sådant varje dag i trettio år på en resa in i ett krig verkar vettigt på något sätt.

Sedan kan man också ifrågasätta hur "kristen" Svenska kyrkan är. Visst är det en kyrka, och visst var den tidigare ihopkopplad med svenska staten, men vi pratar här om en kyrka som är starkt moderniserad, till största del präglad av goda humanistiska ideal. Förre ärkebiskopen, vill jag minnas, sa att "Jesus var Guds son i anden" och att "Maria inte nödvändigtvis behövde vara jungfru" för att Jesus skulle vara det.

Svenska kyrkan har stått upp för människor som andra inte stått upp för: flyktingar och utsatta. Jag har fast förankrade humanistiska ideal, därför gillar jag svenska kyrkan trots att de har gud i ryggen. Det är ju liksom inte i gud, utan i humanisten, det sitter.

 
Ingen bild

Lasse

23 mars 2008 13:38

Är inte helt överens med Ulla Johansson om att det var fel att i SVT:s nyhetsprogram Rapport visa ett inslag om den svenska "fältprästen" i Tchad.

Däremot när man i P1 sände gudstjänsten söndagen den 16 mars från Camp Victoria i Kosovo.

Radio- eller TV-program av typen "gudstjänst", oavsett religion (eller icke-religion), får man
allt betala själv i en egen radio- och/eller Tv-kanal.

 
Ingen bild

Olbap

23 mars 2008 14:48

Det jag och de allra flesta märker av är en massiv propaganda på den statsstyrda televisionen till förmån för islam - i tid och otid.

 
JohanK

JohanK

23 mars 2008 14:51

Problematiken med att ha statliga tvprogram är att dom försöker avspegla vad som kan vara av intresse för invånarna i Sverige. Cirka 6,9 miljoner människor är medlemmar i Svenska Kyrkan om vi lägger till andra religioner plus allmän andlighet så finns det således en stor marknad.
Jag gillar inte särskilt många typer av idrott men har stilla accepterat att det finns mängder av idrottsfrälsta människor i Sverige och detta måste även få avspeglas i tv-tablån.
Varför är religionen en sämre tro än idrotten?

http://www.karlemo.se

 
Nineve

Nineve

23 mars 2008 14:54

Media är till för alla, i ett demokratiskt samhälle får alla höras och synas. Din religion har inte ensamrätt.

http://nineves.blogspot.com

 
Ingen bild

Doktormorbid

23 mars 2008 15:23

Så det är fel på de kristna värderingarna, jag tror INTE att du hade tyckt det om du varit insatt i vad det handlar om?
Varför är det så få protester när folk predikar motsatsen till kristendom, det har ÄNNU större utrymme i både TV och massmedia, se bara på Alexander bard som vill förklara för oss hur bra det är att hata, hur nyttigt det är med knark, och hur bra satanismen är...och folk glömmer att satanism bygger på hat, misär,våld,kriminalitet,förtryck,egoism, ja allt som bryter ner de kristna värderingarna.
Vi som är troende får BETALA för att sån smörja skall sändas i TV, är det rättvist?
Det sänds dessutom MER destruktiva program på TV än vad det sänds kristna, ta som exempel program där det gäller att mobba värst för att få högst status, som troende får jag inte hata någon människa, men OM du tycker att det känns skönt med ANTIKRISTEN propaganda så finns det säkert många egoister med empatistörningar som kan göra dig illa om det känns bättre, du slipper ju då råka ut för kristna som envisas med att sprida sin förhatliga medmänsklighet och empati.
Till sist vill jag fråga, om du en dag råkar ut för en olycka, bilen brinner och du kan inte ta dig ut själv..vem vill du då att skall höra dina rop efter hjälp?
En som lärt sig att hata empatin och anser att du får skyla dig själv, eller som inte vill riskera att kläderna skall lukta bensin?
Eller vill du att det skall vara en som hört "kristen propaganda" och som enligt de kristna värderingarna offrar sina kläder för att rädda ditt liv, och som kämpar lika hårt för att rädda dig som den personen hade gjort om det var hans/hennes egen mor som höll på att brännas ihjäl?

 
Ingen bild

50-taggaren

23 mars 2008 16:23

Av dessa 6,9 miljoner hur många är med för att dom tror och hur många av gammal vana? Att jämföra idrott och religion är att skuta över målet. Idrott är underhållning vilket religionen inte är, då har den tappat sitt syfte. Men jag kanske ska börja se religion som underhållning för då kanske det blir lättare att acceptera att det är som det är.

 
Ingen bild

50-taggare

23 mars 2008 16:31

Som uppväxt i ett katolskt hem så är jag mycket väl insatt i vad det handlar om. Jag gick ur svenska kyrkan för att jag inte kunde förlika mig med att något abstrakt skulle styra mitt liv. Jag tror nog att empati har man i sig varesig man tror eller inte tror, att vissa inte visar det har med annat att . göra än religion.

 
Ingen bild

50-taggaren

23 mars 2008 16:33

Nu har jag ingen egen religion så där föll den kommentaren platt

 
Ingen bild

50-taggaren

23 mars 2008 16:35

All religion är av ondo, se hur många krig den startat. Att det blev kristendom denna gång är fär den dominerar fortfarande media som något possitivt.

 
Ingen bild

50-taggaren

23 mars 2008 16:39

För att citera anarkobolsjeviken "Det är ju liksom inte i gud, utan i humanisten, det sitter." Detta är huvudet på spiken, vi behöver ingen gud bara humanism.

 
Ingen bild

Bibban

23 mars 2008 22:39

Varför är det så fel med kristen sas propaganda! Men givetvis får det inte vara sas hätskt. Man får absolut aldrig driva med någon religion,aldrig någonsin. Och det är inte religionens fel att det är krig etc, det är de som missbrukar den,och sas gömmer sig bakom sin religion och inbillar både sig själv och andra att det är okey att kriga och döda. Religionen i sig är inte av ondo,bara de som använder den i ojust syfte. Sign, Bibban

 
Ingen bild

Steffe 55

9 april 2008 22:24

Ja, vi lever ju i ett pluralistiskt samhälle och vad jag förstår så tror omkring 60% av Sveriges befolkning på Gud. Även om alla inte går i kyrkan. Och läser jag en TV-tablå inte kan jag då se att det är alltför många propagandaprogram för kristendom.
Man kan ju ställa en annan fråga? Varför ska jag betala pengar till ett program som "Gröna Rum"; jag har ju inget som helst intresse av trädgårdsarbete, eller ett program som "Sommartorpet" eller varför ska jag betala för de här så kallade dokusåporna som går ut på att elakast/dummast vinner .
Under december månad tror jag faktiskt Jultomten har mer TV-tid än Jesus har under hela året.
Varför ska artister få göra reklam i TV för sina nyutgivna CD-skivor? Kan inte de inte göra det i MTV som jag inte har och alltså slipper betala för!
Hur dum får man bli???

 
Ingen bild

50-taggaren

11 april 2008 07:28

Hur dum man får bli? Tja så dum som man vill. Om man läser tv-tablåerna så ser man inte allt. Ta och titta lite kritiskt på samhällsprogram istället.

 
Ingen bild

Mats

22 februari 2010 17:21

Bibban: "Man får absolut aldrig driva med någon religion,aldrig någonsin"

Byt ut "religion" mot "bröderna Grimm saga" i ovanstående , så ser du en spegelbild av hur bottenlöst korkat det där låter för alla oss som inte tror på guda-smörjan.

Det finns väl inget i denna värld som så formligen tigger på sina bara knän om att bli förlöjligat, som just religion.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Michael - 18 april 2010 12:08

to the fucking vulcano.

Av Michael - 8 april 2010 15:40

att jobba, nästa fredag lättar vi äntligen från Arlanda/Sverige mot järva mål i landet i väst.. nej inte Norge :-) Två nya resväskor måste inhandlas sen är nog allt klart... hoppas jag. ...

Av Michael - 1 mars 2010 07:28

Tjohej!! Här går det undan, bokade 4 vip biljetter till Univesial studios, man vill ju "ride in style" och när jag ändå hade farten uppe så bokade jag bord till hustruns 50-årsdag som kommer att avnjutas på pier 39 i San fransisco. ...

Av Michael - 25 februari 2010 15:38

Blev en chevrolet trailblazer, så får man plats med all packning. Nu väntar vi bara på att den här jävla snön ska försvinna. Inte för att jag tror att Zippo ska komma lättare till jobbet i Stockholm (jag gillar att han har ett hellsicke). ...

Av Michael - 29 januari 2010 22:37

blir det väldigt sporadiskt med postningar här. Info: Biljetter till "the california tour" fixade, biljetter till Alcatraz fixade. Kvar att fixa hyrbil av större modell (typ långtradare). Nu gäller det bara att jobba på ett par veckor till. Lite plan...

Ovido - Quiz & Flashcards